Kontakta oss!


Välkommen till Upptappat.nu, ställ din fråga här så återkommer vi till dig inom kort.

Kontakta oss!

Hur vet jag vilken typ av fatkoppling jag behöver?
Kontakta din fatölsleverantör eller grossist så kan de hjälpa dig med denna information. Vilken fatkoppling de använder kan ändras över tid så dubbelkolla alltid detta i samband med beställning för att undvika överraskningar.

Var kan jag jag köpa fatöl?
I Sverige har Systembolaget monopol på försäljning av alkoholhaltiga drycker till privatpersoner. De har ca ett 50-tal ölsorter av bra kvalitet på fat i sitt beställningssortiment. Räkna med minst en veckas leveranstid för dessa produkter.

Mer information kan fås på på systembolaget.se eller genom kontakt med deras kundtjänst på Tel: 0771-83 83 00 eller via e-post, kundtjanst@systembolaget.se

Fatölsanläggning med inbyggd kompressor – hur fungerar det?
Den stora fördelen med kompressor är att inte behöva handskas med gasflaskor fyllda med CO2/koldioxid. Har du ölen som skall serveras i ett KeyKeg fat, är det naturligt att använda luft i stället för CO2 eftersom ölet förvaras i en skyddande behållare inuti KeyKeg som är helt separerad från luften.

Räkna med att öl i ett traditionellt fat blir syresatt efter 2-3 dagar, vilket kommer att förändra smaken.  Köper du en anläggning med inbyggd kompressor kan den ändå användas ihop med en CO2-flaska, kompressorn kan enkelt stängas av och CO2 anslutas på konventionellt sätt.

Hur vet jag vilket serveringstryck jag skall ha?
Serveringstrycket beror på vilken öltyp du serverar och vilken temperatur du serverar ölen vid. En enkel regel säger att ju varmare ölet är ju mer skummar det. Att ha koll på temperaturen vid serveringen är med andra ord nyckeln till att servera det perfekta fatölet. Se kolsyretabellen nedan för riktvärden:

I tabellen nedan anges jämviktstrycket i bar vid olika koldioxidhalter och temperaturer i ölet innan kylning.

CO2 volym/volym
Temp °C1,82,02,22,42,62,83,03,23,43,63,84,0
00,10,20,40,50,60,80,91,01,11,31,41,5
10,20,30,40,60,70,81,01,11,21,41,51,6
20,20,30,50,60,80,91,01,21,31,41,61,7
30,30,40,50,70,81,01,11,31,41,51,71,8
40,30,40,60,70,91,01,21,31,51,61,81,9
50,30,50,70,81,01,11,31,41,61,71,92,0
60,40,60,70,91,01,21,31,51,61,82,02,1
70,40,60,80,91,11,31,41,61,71,92,02,2
80,50,70,81,01,21,31,51,71,82,02,12,3
90,50,70,91,11,21,41,61,71,92,12,22,4
100,60,81,01,11,31,51,61,82,02,22,32,5
110,70,81,01,21,41,51,71,92,12,22,42,6
120,70,91,11,31,41,61,82,02,22,32,52,7
130,80,91,11,31,51,71,92,12,22,42,62,8
140,81,01,21,41,61,82,02,12,32,52,72,9
150,91,11,31,51,61,82,02,22,42,62,83,0
160,91,11,31,51,71,92,12,32,52,72,93,1
171,01,21,41,61,82,02,22,42,62,83,03,2
181,01,21,51,71,92,12,32,52,72,93,13,3
191,11,31,51,71,92,22,42,62,83,03,23,4
201,11,41,61,82,02,22,42,72,93,13,33,5
211,21,41,61,92,12,32,52,73,03,23,43,6
221,31,51,71,92,22,42,62,83,13,33,53,7
231,31,61,82,02,22,52,72,93,23,43,63,8
241,41,61,82,12,32,52,83,03,23,53,73,9
251,41,71,92,22,42,62,93,13,33,63,84,0
Riktvärden för kolsyreinnehåll:
Ale1,8 - 2,4  volym/volym
Lager2,2 - 2,8
Veteöl3,0 - 4,0


Checklista vid serveringsproblem:

Nästan alla problem vid servering av fatöl är ett resultat av något av följande:
- Felaktig temperatur.
- Felaktigt tryck.
- Smutsig utrustning.

Snabb checklista för att undvika problem:
- Har ölet en temperatur på 2-4 °C, och är det samma temperatur hela vägen från kyl till tappkran?
- Är CO2-trycket inställt rätt i förhållandet till temperaturen på ölet?
- Är din fatölsanläggning och alla kopplingar ordentligt rengjorda?

Problem med för mycket skum:
- Öltemperaturen är för hög.
- CO2-trycket är för högt.
Smutsig eller trasig utrustning.
- Veck på slangen eller annat som hidrar ölet från att flöda fritt.

Avsaknad av skumkrona
- Öltemperaturen är för låg.
- CO2- trycket är för lågt.
- Smutsiga glas.

Det upptappade ölet är onaturligt grumligt:
- Fryst eller nästan fryst öl.
- Ölet har förvarats varmt under längre perioder.
- Gammal öl.
- Smutsig kran, ölslang eller fatkoppling.
- Smutsiga glas

Felsökning av skummande öl från Keykeg

- Om temperaturen på ölet är över 28 °C kyl ölet i 24 timmar.
Om det inte hjälper, höj serveringstrycket gradvis. Det maximala arbetstrycket är 3,5 bar. 
- Fortfarande för mycket skum? Håll glaset lite högre och med en vinkel.

Mer information hittar ni i denna instruktionsvideo från KeyKeg: